Tuesday, August 26, 2008

Osipi i ojedi kod beba


Za negu dečije kože, prevenciju nastanka osipa i tretiranje iritirane kože trebalo bi koristiti proizvode bez veštačkih boja i sintetičkih mirisa koji su sami po sebi iritansi. Potražite proizvode koji su pH uravnoteženi sa prirodnim biljnim ekstraktima i esencijalnim uljima poput nevena, hajdučke trave i kamilice, preporučuju dermatolozi.
Proizvodi za negu dečije kože koji pomažu kod pelenske iritacije uključuju:

Neven: Neven ima antiupalna i antimikrobna svojstva i stimuliše obnovu ćelija kože.
Kamilica: Kamilica sprečava oslobađanje histamina i ublažava upalnu reakciju. Stimuliše regeneraciju ćelija kože.
Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je poznato kao jedan od najdelotvornijih prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, a poznata je i njegova efikasnost u lečenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suve kože. Prema istraživanjima, maslinovo ulje štiti i od štetnih UVA zraka iako nema zaštitni faktor, a deluje i antifungalno (antigljivično).
Hajdučka trava: Hajdučka trava poseduje izuzetan efekat kod tretiranja osipa na koži, upala kože, kao i grube i iritirane kože.
Aloe vera: Aloe vera pomaže u vraćanju integriteta tkiva i ima ublažavajuća antiupalna i antioksidantska svojstva.
Mahonija: Mahonija sadrži alkaloid berberin koji poseduje antibakterijska, antimikrobna i antiseptička svojstva. Preporučuje se kod svih vrsta ekcema, osipa, pa čak i psorijaze.
Ulje noćurka, suncokretovo ulje: Ova hladno ceđena ulja osiguravaju esencijalne omega-3 omega-6 masne kiseline, važne modulatore kod upalnog procesa. Pomažu u regulaciji epidermalne proliferacije i ljuštenja površinskih delova kože.

Kako bi se sprečila pojava osipa najvažnije je u najvećoj mogućoj meri skratiti vreme kontakta kože s mokraćom, odnosno stolicom. Dečiju kožu je dovoljno prati mlakom vodom i izbegavati antibakterijske i mirišljave sapune, kao i mirišljave vlažne maramice, jer alkohol i parfemi iritiraju kožu. U istraživanjima naučnici ističu da je koža novorođenčeta podložnija negativnim uticajima lokalno primenjenih sastojaka od kože odraslih. Ako se roditelji zaustave i pročitaju deklaraciju na proizvodu za negu dečije kože, otkriće da mnogi proizvodi sadrže sastojke koji mogu biti kontaminirani formaldehidom, 1,4-dioksanom, pa čak i nitrosaminom, a to su sastojci koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Dečji puderi bazirani na talku sadrže sitne čestice koje u kontaktu sa vlagom mogu iritirati kožu i trebalo bi ih izbegavati. Novorođenčad i vrlo male bebe upijaju više hemikalija kroz kožu nego odrasli i zato je neophodno minimalizovati broj proizvoda koje stavljate na kožu male bebe. Kad god možete dajte dečijoj koži priliku da diše, izbegavajte sintetičku bebi odeću i obavezno koristite prirodne proizvode za negu osetljive bebine kože.

4 comments:

Anonymous said...

Postovana,
u sedmom mesecu trudnoce sam i nazalost imam upalu mokracnih puteva. Ja sam biolog po vokaciji i generalno ne volim da koristim antibiotike i vise sam orijentisana da korsicenje lekovitih biljaka. Probala bih da zaustavim infekciju Uvin-im cajem pa me interesuje imate li Vi neke informacije o mogucem stetnom dejstvu Uvin-og caja na tok trudnoce ili mozda laktacije. Citala sam da je poljski rastavic (Equisetum arvense) vrlo delotvoran protiv upale mokracnih puteva i kod hronicne upale bubrega. Da li Vi imate neke informacije o mogucem stetnom dejstvu na trudnocu. Znate u kriticnom mesecu sam i ne bih zelela da bilo sta rizikujem.

Milena

Anonymous said...

Postovana gospodjo Stajic,

U petom mesecu trudnoce sam. Ginekolog mi je rekao da ne bi trebalo da koristim kamilicu tokom trudnoce i ako nije hteo da mi objasni zasto. Na Vasem sajtu sam procitala da kamilica deluje anitzapaljenski. Da li bi ste mogli da mi pruzite vise informacija o dejstvu kamilice s obzirom da sada imam dve oprecne informacije.

Unapred zahvalna,
Bojana

Anonymous said...

Postovanje Milena!

Zahvaljujem Vam se na ovom pitanju, jer smo svedoci mnogih polemika koje se vode medju pacijentkinjama, ali i zdravstvenim radnicima upravo na ovu temu.

Nazalost, infekcije urinarnog trakta su cesta pojava u trudnoci, narocito u poslednjem trimestru.

U sastav Uvinog caja ulazi biljka Uva ursi (medvedje uvo) cija je upotreba kontraindikovana u trudnoci. Medjutim, lekovitim biljem se vrlo uspešno mogu lečiti infekcije i upalni procesi u trudnoci. Preporučujem Vam čaj od mešavine jednakih delova sledećih biljaka: Origanum vulgarae (origano), Thymus serpylli (majkina dusica), Equisetum arvensae (rastavic) i Agropyron repens (pirevina).

Anonymous said...

Postovana Bojana,

Kamilica (Matricaria chamomilla) je jedna od biljaka koju bezbedno mozete koristiti u periodu trudnoce u vidu caja ili lokalno, kao sastojak kozmetickih preparata. Deluje na digestivne probleme trudnica, sprečava nastanak gorušice, smanjuje konstipaciju i sprečava jutarnje mučnine. Takođe, izuzetno dobra i za opuštanje od nervne napetosti i bolji san. Sadrži azulen, dokazani protivupalni sastojak, pa je dobra pomoc kod bilo kakve vrste upala. Umiruje nadraženu, crvenu i suvu kožu, pomaže kod kožnih alergija, ekcema, psorijaze, opekotina, akni i manjih rana i ožiljaka na koži.

Srdacno,

Ivana Stajic